sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Pieniä haaveita

Juttelin ystävän kanssa unelmista. Hän kertoi saavuttaneensa kaikki unelmansa eikä unelmoinut enää  mistään. Kuunnellessani häntä hämmästyin, eikö hänellä todellakaan ole enää unelmia?  Aiemmassa  Hipaisuja-blogissani kirjoitin säännöllisin väliajoin unelmien ja haaveiden  tärkeydestä minulle. Jutellessani ystäväni kanssa mietin, voiko ihminen olla ilman niitä? Mutta hän vakuutti saavuttaneensa kaiken unelmoimansa ja olemus kertoi onnellisuudesta.

Vasta myöhemmin tuli mieleen, että olen itsekin kokenut noin. Oli elämänvaihe, jossa koin monien haaveiden ja unelmien tulleen todeksi enkä muusta enää osannut haaveksiakaan. Oli monen monta vuotta, jolloin elämä tuntui olevan yhtä unelmien täyttymystä.

Sellaisissa  elämänvaiheissa, joissa elämä tuntui myllyttävän raastavasti en myöskään unelmoinut.  Kaikki voimat menivät  selviytymiseen ja pilvilinnojen rakentelu unohtui.


Mutta aina ne unelmat palaavat elämääni. Pienet toiveet  ja suuret unelmat, aidot pilvilinnat ja unelmat, jotka voi oikeasti toteuttaa. En pidä unelmointia ja haaveiden tavoittelua haihatteluna, vaan merkkinä sielun elossa olosta. Sielun syvyydestä kumpuavat salaisetkin unelmat ja haaveet kertovat, että sielu elää  ja haluaa kokea uusia asioita.


Viime vuoden myllerryksen jälkeen unelmani ovat palaamassa hiljalleen mieleeni. Uudet ja osin vanhat tutut haaveet. Vaikka alkanut vuosi on jo antanut näytteen siitä, ettei tämäkään vuosi tule olemaan aivan tasainen, unelmat nousevat ajatuksiini aina silloin tällöin. Sieluni hellii niitä arasti, pieniä haaveita.


7 kommenttia:

 1. Hyvin kirjoitettu. Pienet ja suuret haaveet pitävät elämää ja toivoa yllä. Sielu elää...

  VastaaPoista
 2. Tuntuu jotenkin hurjalta, ettei jollakin ole unelmia, vaikka ymmärränkin osittain sen pointin, että unelmat voivat unohtua, jos tulee kovin takapakkia tai ne ovat täyttyneet niin hyvin, etti ole enää unelmoitavaa.

  Ihmisillä kuitenkin aina tuppaa olemaan niitä pieniä toiveita, jotka mielstäni lasketaan unelmiksi eikä ilman unelmia (niitä pieniäkin) ole tulevaisuutta.

  Voi että, miten provosoivasti kirjoitin, vaikka ei ollut tarkoitus, on jotenkin niin vaikeaa pukea tämä ajatus sanoiksi :( .

  Tämän sekavan kommentin myötä mukavaa sunnuntaita kuitenkin :)

  VastaaPoista
 3. Kyllä haaveita ja unelmia pitää olla. Ilman niitä en kokisi eläväni! Hyvin sanoit, että sielu ei elä, jos ei ole haaveita ja unelmia. Ne haaveet voi olla hyvinkin pieniä asioita, en tavoittele kuuta taivaalta. Olen ihan onnellinen näinkin mutta unelmat pitävät minut elossa!

  VastaaPoista
 4. Sussi, olen ikuinen haaveilija, vaikka välillä unelmoin pienellä liekillä. Mutta aina edes hitusen...

  NN, ymmärsin ajatuksesi, itselläkin on välillä hankalaa ilmaista ajatukset sanoina. Ajatus kulkee joskus nopeammin kuin sormet...tai jotain...=) Kiitos, kivaa sunnuntain jatkoa sullekin!

  Evangelina, niin on minullakin pieniä haaveita, joskus enemmänkin toiveita.

  Vaikka myönnän, joskus olen suuruudenhullu unelmissani - ne ovat niitä haikeita unelmia, joista jo etukäteen arvaan, etteivät ne toteudu koskaan. Mutta minkäs teen, sielu kulkee omia polkujaan eikä aina kuuntele järjen ääntä.

  VastaaPoista
 5. Hyviä huomioita.

  En minäkään rankkoina aikoina tainnut unelmoida mistään, kun kaikki aika meni selviämiseen. Mutta muuten mietin useinkin miten ihanaa olisi jos tai kun... Ja teen aarrekarttojani ja haaveilen.

  Harvoin haaveilen materiasta, paitsi matkoista, muuten yleensä yhdessäolosta, levollisesta olosta, kauneuden näkemisestä ja hyvyydestä.

  Sitä voi pyytää hyvää toisellekin, jos itsellä on kaikki tarvittava =)

  VastaaPoista
 6. Aarrekartta kuulostaa kiinnostavalta Birgitta!

  Matkoista haaveilen minäkin. Ikuisia haaveiden kohteita lienevät myös rakkaus ja hyvä elämä. Ja hyvä elämä ei tarkoita materiaa, vaan henkistä hyvää. Sen merkitys kasvaa iän myötä.

  Hieno ajatus Birgitta hyvän toivominen toiselle. Sen siemen on lähtenyt mielessäni itämään.

  VastaaPoista
 7. Kuinka erilainen onkaan ihminen, joka on toteuttanut unelmiaan kuin se, joka ei sitä tee. Ja hyvä toiselle on myös hyvää itselle.

  VastaaPoista

Mielenkiinnolla luen ajatuksiasi, kiitos!