maanantai 12. elokuuta 2013

Perhosmökki

Lupasin Vikille ottaa kuvan joitakin vuosia sitten rakentamastani perhosmökistä ja tässä se nyt tulee. Minulla oli puutarha ja kukista innostuneena kiinnostuin myös perhosista. Ja tottahan niille piti rakentaa talven varalle oma perhosmökki.

Mökin muoto tuli ulkomaisista, lähinnä englantilaisista puutarhakuvista. Rakentelin sen  ylimääräisistä raakalaudan paloista ja ruuvilaatikosta löytyneistä nauloista ja ruuveista. Pohjaksi löytyi paksuhko vaneripala. Mökin pohjaan porasin reiän ja siitä pujotin harjanvarren. Perhosmökki siis kökötti varren päässä keskellä kukkapenkkiä. Lopuksi maalia pintaan, ruskea maali on sekoitettu erinäisistä tähteeksi jääneistä maaleista.

Kuten kuvasta näkyy, ohjetta ei ollut ja en ole timpuri. Katosta tuli vahingossa aika hauskan muotoinen, en huomannut suunnitella katon harjarakennetta loppuun asti ja paikkasin sen pienellä puupalalla. Perhosmökkiin tuli siis vahingossa muunnelma mansardikatosta.........=)


Täytin mökin ohuilla metsästä keräämilläni männynkaarnanpalasilla. Ne jäävät pakostakin ilmavasti kuten pitääkin. Niihin rakoihin on tarkoitus perhosten mennä talveksi. Väsäsin mökin etuseinään kolme kapeaa koloa, joista perhoset  voisivat sujahtaa sisään.
Mökki oli muutamia vuosia ulkona kesät ja talvet ja nyt siinä näkyy jo ajanpatinaa. Patina on vaan hyvästä ja nykyisin mökki koristaa parvekettani. Mökki on muuttanut pari kertaa mukanani enkä vieläkään hennonnut luopua siitä. Perhoset ovat edelleen tervetulleita levähtämään luokseni.

8 kommenttia:

 1. Hassun hauska.. aina on tilaa vielä yhdelle perhoselle.

  VastaaPoista
 2. Oletpa kätevä käsistäsi...!

  VastaaPoista
 3. Kiitos kun laitoit kuvat!
  Tämähän on suorastaan kaunis, vähän tällainen maalaisromanttinen joka viehättää silmää ja täytyy sanoa että olet hyvä nikkari!
  Taidanpa kokeilla mitä täällä saisin aikaiseksi!

  VastaaPoista
 4. Kiitos Pekka, juuri noin, kerrostalossa on aina tilaa vielä yhdelle...=)

  Kiitos Susanna....=)

  Oi kiitos Vikki, nyt kun sanoit niin sehän tosiaan on maalaisromanttinen. Sehän sopii, tykkään sellaisesta....=) Rohkeasti vaan nikkaroimaan, työ opettaa tekijäänsä.

  VastaaPoista
 5. Ihana ja tarpeellinen!

  Minun on monta kertaa käynyt mielessä laittaa perhosmökki, mutta hra karhu on epäillyt, että pihan linnut kävisivät meillä heti mökkiä tutkimassa ja syömässä perhoset. Todennäköisesti oikeassa oleva epäily, sillä tänäänkin näin kun kaksi tiaista pyydisti terassille sadetta pakoon noussutta koppakuoriasta.

  VastaaPoista
 6. Kiitos Sussi....=) Oivoi koppista, mutta tarvitsee linnutkin evästä.

  VastaaPoista
 7. Suloinen mansardikattoinen perhostalo. En ole tuollaista aiemmin nähnytkään. Menisin heti käymään ja oleilemaan jos olisin perhonen =)

  VastaaPoista
 8. Hih, ihanasti sanottu Birgitta! Parin perhosen olen nähnyt sinne menevänkin silloin kun se puutarhassani oli.

  VastaaPoista

Mielenkiinnolla luen ajatuksiasi, kiitos!