sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Metsän keskelle hylätty

Kohtasin matkallani metsän keskelle hylätyn, suuren rakennuksen. Valtaisa rakennus oli kiehtova ja linnamainen torneineen.
Yhden siiven ikkunat loistivat, ikäänkuin siellä olisi ollut  valo. Aurinkoko se teki tepposiaan.

Mietin, mitä unohdetut seinät ja huoneet olivat aikanaan  nähneet. Millaisia ihmiskohtaloita suruineen ja murheineen, ehkä iloineenkin. Tunnelmassa oli haikeutta ja rapistumista, unohdusta ja hylätyksi tulemista, pelkoakin.Kasvit olivat kietoneet paikat  villiin runsauteensa. Ruusuja, syreenejä, alppiruusuja ja  muratteja. Hylättykin  voi kukoistaa herkän kauniina.

Pääoven kautta lähestyvät torjutaan estein.Mutta minä olinkin lähestynyt toiselta suunnalta. Ja ajatuksissani kiertelin katselemassa muitakin alueen rakennuksia. Paikka sai minut pohtivaiseksi.
Suuri yksinäinen kiehtoi mieltäni. Sen kauneus ja haikeus ja unohtunut olemus. Hylättynäkin sitä ympäröi herkkä  elämänvoima ja kasvu.

20 kommenttia:

 1. Kaunis yksinäinen! Hieno jugendlinna. Surullisen näköinen. Ihanat kuvat ja kaikki. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ninnu sanoistasi. Aistit kuvista ihan samaa kuin minäkin paikan päällä.

   Poista
 2. Upeita rakennuksia ja hieno paikka. Ihmetyttää, miksi tuollaisia on hylätty, surullista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nan, ihmettelin tuota itsekin. Harvoin näkee noin komeita ja valtavan suuria rakennuksia Suomessa. Otin asiasta jälkikäteen selvää ja kävi ilmi, ettei se ihan kokonaan ole hylätty.

   Poista
 3. Hylätyissä paikoissa tulee jotenkin haikea menetyksen fiilis... Joku on jättänyt paikan ja siitä se ajatus lähtee ihmetyksen tielle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Susanna, totta. Paikoilla on oma tunnelmansa ja se välittyy hyvin, kun siellä kuljeskelee. Ja saattaa herättää uteliaisuudenkin, kuten minulle nyt kävi.

   Poista
 4. Röykkä? Prinsessa Ruususen Linna?
  Kiehtovia kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ellinoora, tuo voisi todella olla prinsessa Ruususen linna kaikkine torneineen ja rönsyilevine kasveineen. Lisäksi tunnelma oli unenomainen ja viipyilevä. Paikka on Röykän sairaala, joka on tyhjillään. Kiitos Ellinoora.

   Poista
 5. Ihmetyttää miten tuollainen rakennus on hyljätty. Ajattelin että voisiko olla jokin sairaalaksi rakennettu, mutta miksi noin linnamainen. Esimerkiksi ennenhän mielisairaalat ja keuhkotautisairaalat rakennettiin kauniille paikoille.
  Upeat kuvat, olet kuvannut arvokkaasti rakennusta kunnioittaen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vikki, olet oikeilla jäljillä! Otin asiasta jälkikäteen selvää ja paikka on Nummelan parantola, aivan kuten arvelit, keuhkotautiparantolaksi rakennettu. Nyttemmin paikka tunnetaan Röykän sairaalana, sillä se on viimeksi toiminut mielisairaalana. Paikan omistaa Helsingin kaupunki ja se lienee pääosin tyhjillään ja siten vaikuttaa hylätyltä. Mutta paikka on myynnissä, jos oma linna kiinnostaa....=) Hienosti päättelit, mikä paikka voisi olla.

   Kiitos sanoistasi, rakennus on itsessään arvokas ja vaikuttava. Pimeällä varmaan pelottavakin, netissä kerrotaan, että siellä kummittelee....pöö!

   Poista
 6. Kuin sadusta, uljas linna, piilossa metsän sisällä. Entä jos siellä sittenkin uinuu Ruusunen sata vuotista untaan.
  Surumielisestä unohdetun ilmeestään huolimatta uljas rakennus huokuu ryhdikkyyttä. Sillä on slaperäinen katse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aimarii, satulinnalta se tosiaan näyttää. Aika ihana ajatus, että siellä uinuisi Ruusunen. Otin paikasta selvää ja netissä kerrotaan linnasta kuuluvista äänistä ja kummituksistakin.

   Näit surumielisyyden taakse, rakennus ilmentää ryhdikkyyttä, totta. Ja salaperäinen katse - hyvin sanottu. Koko paikkaa verhoaa salaperäisyys.

   Poista
 7. Tornit ja kaari-ikkunat tuovat mieleen Saksan Neuschwansteinin linnan. Outoa, että noin hyljätyn oloisena tuollainen rakennuskokonaisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, olet ilmeisesti käynyt mainitsemassasi linnassa. Nyt olen saanut selville, että tätä paikkaa käytetään jonkin verran eli ei se täysin hylätty ole.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Pekka, taidat olla oikeassa. Netistä luin, että linnassa kerrotaan kummittelevan. Pimeällä tuo olisi varmaan aika pelottavakin paikka, mielikuvitus lähtisi liukkaasti liikkeelle.

   Poista
 9. Minusta siellä on ihan selvästi valot, mutta jos siellä nukkuu prinsessa Ruusunen, kuka on jaksanut maksaa 100 vuotta sähkölaskua? Heh, luin kyllä kommentteja, joista asia selvisi, mutta on vaan niin mukava ajatella, että kokki siellä edelleen nipistää apuria korvasta keittiössä : )

  VastaaPoista
 10. Mayo, minustakin aivan näytti siltä, kuin muutoin tyhjässä linnassa olisi ollut valot. Melkoinen sähkölasku tulisi 100 vuoden sähköistä...=) Kerrotaan, että linnassa kummittelee nuori nainen....ja sen ääntäkin kuulemma on kuultu. Joten voisi se kai olla Ruusunenkin...=)

  VastaaPoista

Mielenkiinnolla luen ajatuksiasi, kiitos!