lauantai 3. lokakuuta 2015

Hämeenlinnan kansallinen kaupunkipuisto ja Aulanko

Syksyn perinteinen sieniretki suuntautui tällä kertaa  Hämeenlinnaan. Sinne on perustettu 2001 kansallinen kaupunkipuisto , josta Aulanko muodostaa osan. Aulangon maisemat ovat monelta osin minulle tuttuja, nyt lähestyin aluetta uudesta  näkövinkkelistä, Sairion suunnasta.

Reitti kulki Mummonmäen ja  ruutikellarin raunioiden kautta. Ruutikellarin rauniot ovat nelikulmainen kivirakennelma, joka liittyy Hämeenlinnan kasarmien rakentamiseen ja on rauhoitettu muinaismuistolailla.
Seuraavan kuvan  metsäosuus näytti hiekkatieltä käsin katsottuna pimeältä, synkältä ja läpipääsemättömältä. Mutta kun astui metsään sisään, se ei ollut lainkaan synkkä, vaan miellyttävän hämärä. Kuin olisi astunut sisään toiseen maailmaan.


Tuo  ruskea pyörylä maassa ei ole eväsrepusta pudonnut pulla eikä sämpylä, vaan sammalen seasta kurkistava herkkutatin lakki. Ja ihanan puhdas tatti siellä piilottelikin!


Kurvaus Lusikkaniemen  suuntaan Aulangonjärven rantaan, jota reunustavat tältä kohtaa pitkokset. Aulangonjärven ympäri menee merkitty reitti, sekin tekisi mieli joku kerta kiertää. Tällä kertaa kulku suuntautui toisaalle, mutta eväiden syönti  soutuveneessä järven rannalla oli mukavaa ennen matkan jatkumista.
Alueella on Aulangonvuori ja Kilometrimäki, joka on nimensä veroinen, pitkä nousu. Teki hyvää saada sydämen sykettä nostettua leppoisan kävelyn lomassa. Syksyisessä metsässä oli lämmintä, haavanlehdet kahisivat jaloissa ja tuoksuivat omintakeisesti.
Sienisaalis jäi aika pieneksi, mutta joskus tärkeämpää onkin hyvä seura ja yhdessäolo. Sekä liikunnan ja kauniin syysluonnon antama hyvä mieli.

18 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Aulangolta löytyy paljon kauniita paikkoja, nämä paikat sattuivat olemaan sieniretken varrella. Muita kauniita paikkoja Aulangolta löytyy esim. Vanajaveden rannalta sekä näkötornista, josta on upeat näkymät hämäläismaisemiin.

   Poista
 2. Syksyinen metsä on ihana. Kuulin melkein haavanlehtien kahinan kumisaappaittesi alla, kun luin tekstiäsi. Samoin kostea maan tuoksu alkoi jo kutittaa nenää. Harmi, etten ole tänä syksynä ehtinyt itse metsään vielä ollenkaan sieniä katsastamaan. Tuo harmaa venekuva on kauniin idyllinen, mutta kaikista muistakin kuvistasi välittyy syksyisen metsän rauhallinen tunnelma. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivi, haavanlehdet kahisevat tosiaan mukavasti jaloissa ja tuoksuvat, niiden tuoksu on hyvin miellyttävä. Syysmetsä on levollinen, kaikki asettuu hiljalleen lepäämään. Mukava, että retken rauhallinen tunnelma välittyi sinulle :)

   Poista
 3. Sulla on punaset saappaat, joista minä olen haaveillut myös.
  Kaunista maisemakuvausta syystunnelmineen. Tuoksuva metsä on kuin "huume", joka houkuttaa syvemmälle.
  Sieniäkin olet kuvannut, vaan kaikki sienet eivät päätyneet koriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aimarii, täytyy myöntää, että minullakin punaiset saappaat ovat vain haave, kuvan saappaat kuuluvat siskolleni. Metsän tuoksut tuntuvat nenääni nykyisin enemmän kuin ennen, kuljen siis nenä auki. Tykkään myös suon tuoksuista.

   Sieniä kuvaan, ne näyttävät niin kiinnostavilta kasvupaikoissaan kannoilla ja puilla. Innokas sienestäjä kyllä olen, olen oppinut lapsuudenkodista asti sienestykseen.

   Poista
 4. Mielenkiintoisia ja kauniita kuvia. Pääsin hyvin tunnelmaan : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mayo, kiitos, kiva kuulla, että pääsit syksyisen metsän tunnelmaan mukaan:)

   Poista
 5. Mahtava retki ja upeita valokuvia taasen. Kymmenennessä valokuvassa on ihanat värisävyt. Puut ovat niin herkän näköisiä vastarannalla.

  Ihanaa viikonlopun jatkoa. Sää suosii taas retkeilijää =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Birgitta, kiitos :) Ja ihanaa sunnuntain jatkoa sullekin! Sää suosii juu ja ei se pieni sadekaan haittaisi, en ole sokerista tehty :)

   Poista
 6. Tuolla on minun monesti pitänyt käydä. Kiitos kuvaretkestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, suosittelen Aulankoa pieneksi päiväretkikohteeksi. Se on viehättävää seutua, josta tässä postauksessa näkyy vain pieni ripaus.

   Poista
 7. Jo kolean tuntuisia maisemia. On liikuttava ripeästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksy on saanut syvyyttä lämpötilan laskettua. Ja ruska vahvistuu.

   Poista
 8. Onpa mukavannäköistä metsämaisemaa. Hieno retkikohde.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hämäläistä metsää ja maisemaa. Vaihteeksi puistomaisissa tunnelmissa.

   Poista

Mielenkiinnolla luen ajatuksiasi, kiitos!