lauantai 12. joulukuuta 2015

Iso-Haiskari

Elämä on kovin kiireistä. Kun kiireen keskeltä pääsee luontoon, se tuntuu ylelliseltä.

Lähdin varhain,  liki pimeässä kävelemään metsään sisään. Hämärässä äänimaailma esittäytyi  voimakkaana ja  vahvana. Kiivetessäni mäkeä ylös pysähdyin kuuntelemaan molemmilta puolilta kuuluvaa, äänekästä purovesien solinaa. Se oli hämärässä hyvin vaikuttava elämys. Metsä oli muuten  täysin äänetön.

Linnut tuntuivat yhä nukkuvan. Kävelin hiljakseen nelisen kilometriä hämärää metsätietä kohti metsälampea. Jotain liikkui tiellä minua vastaan, hirvikö? Olin juurikin tässä kohtaa nähnyt hirven pari vuotta aikaisemmin hyvin läheltä. Mutta hirvi se ei ollut, vaan ihmishahmo. Joku muukin aamuvirkku oli liikkeellä.

Herätin metson aamu-uniltaan ja se kaahaisi lentoon.  Iso-Haiskarille   saavuttuani aloin samantein tehdä tulia. Pidän tulen tekemisestä, nautin siitä ja teen sitä kiireettä. Mieluiten yhdellä tikulla ja runsailla itsetehdyillä  kiehisillä, mutta kosteita puita sytytellessä saa käyttää usemman tikun. Tulen äärellä ruisleipä ja kahvi maistuivat taivaalliselta.Fiilistelin lammen rannalla hyvän tovin. Linnut olivat heränneet, punatulkku jypytti vastarannalla, korppi raakkui ilmassa  ja närhikin  rääkyi jossakin lähettyvillä. Istuin laiturilla tuumailemassa elämääni, kun pieni hippiäisporukka  lennähti rantakuusiin sirputtamaan. Niiden hento ja korkea ääni on viehättävä, linkin kautta pääsee kuuntelemaan ääninäytteen.

Mieli oli tasaantunut työntäyteisten viikkojen huolista ja hymy alkoi väikkyä huulilla. Metsä elvytti ja paransi ja tunsin oloni jälleen omaksi itsekseni.


Lumesta ei ole tietokaan, mutta lammen pinnalla kiilsi kaunis kuviollinen riite. Se on mukavaa, sillä avantokausikin on jo alkanut. Tuntuu enemmän talvelta, kun edes hitunen jäätä on veden pinnalla.

Leppoisaa joulunalusaikaa, ottakaanhan rennosti kiireiden keskellä.

20 kommenttia:

 1. Ihana retki metsään. Kiitos! Kuvailit niin hyvin tekstissäsi tunnelmaa. Se on totta: metsä parantaa. Olen kokenut sen monesti koirien kanssa metsässä kävellessäni. Metsälampia ja niiden ääreen pysähtymistä rakastan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsä hoivaa vähäeleisesti ja lempeästi. Sinäkin olet kokenut sen parantavan voiman. Metsälammissa on salaperäisyyttä ja mystisyyttäkin, ne kiinnostavat minuakin. Usein uin niissä retkilläni, olisinpa voinut nytkin uida, mutta ei tullut uikkaria mukaan....:)

   Poista
 2. Upeita kuvia. Luontoretkellä eväät maistuvat aina parhailta.

  VastaaPoista
 3. Riitteen kahinan ja ritinän melkein kuulee.

  VastaaPoista
 4. Kiitos, rennostihan minä.
  Aamut on ihan parasta aikaa lähteä liikkeelle. Ennen kuljin enemmän hämärissä, nyt härässä näkeminen haittaa.
  Reippailusi on ihailtavaa ja paljon kuvia tuliaisena. Siellä ei lunta, täällä sen verran haitaksi, että metsätyöt on loppu. Jotkut kelkkailevat jo jäillä, mutta ne ovat arvaamattoman heikkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamulla metsä on erilainen kuin päivällä, pidän aamujen rauhasta. Eläimiäkin kuulee ja näkee enemmän aamulla. Hurjalta kuulostaa, että joku jo kelkkailee jäillä.

   Poista
 5. Tuollaisia hetkiä tarvitaan, akkujen latausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seita toden totta. Laiturilla istuessani ajattelin juuri noilla sanoilla, latasin akkujani.

   Poista
 6. Tuttu tuo Kytäjä-Usmin alue, kun asuttiin jokunen vuosi Hyvinkäällä :) Voimia ja valoisaa Lucianpäivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa Huopalintu....:) Usmi on mukava alue ja varsinkin aamutuimaan hyvin rauhainen. Kiitos toivotuksista ja hyvää Lucian-päivää myös sinulle.

   Poista
 7. Täydellinen retki; rauha ja hiljaisuus, tulen loimotus ja ritinä. :)

  VastaaPoista
 8. ihana retki, kuvaat niin hienosti sanoissa ja kuvissa tunnelman.

  VastaaPoista
 9. Luonto rauhoittaa, se on niin totta. Jääriite veden pinnalla kuvaa hiljaisuuden rikkumattomuutta kaikkein parhaiten. Kauniita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivi hyvin sanottu, että jääriite kuvaa hiljaisuuden rikkumattomuutta. Niin se todella on, osuva oivallus. Kiitos Päivi....:)

   Poista

Mielenkiinnolla luen ajatuksiasi, kiitos!