lauantai 20. elokuuta 2016

Seitsemän veljeksen jäljillä

Patikoin  Seitsemän veljeksen vaellusreitistä  osuuksia pätkissä jo syksyltä tuoksuvassa maastossa. Reitti on luokiteltu vaativaksi korkeuserojen ja epätasaisen maaston takia. Reittini alkupisteenä Herunen Nurmijärvellä, josta polku vei hiekkakuopan reunalta sammaleiseen, hämyiseen kuusimetsään kohti Kupurinnummea.


 


 


Reitin varrella oli yllättävä varoitusmerkki. Alemmassa  kuvassa näkyy syy merkkiin, sen takana ollut hiekkarinne.Reitti nousi Lapinmäelle, jonne kuuleman mukaan on haudattu lapinakka poikineen. Mäellä on muinaishautoja, mutta korkea kasvillisuus peitti tienoon enkä lähtenyt hautoja etsimään.


 


Lapinmäen jälkeen alkoi patikan  kivoin osuus, pitkospuupolku suuren Petkelsuon laitaa pitkin. Petkelsuo on kermikeidassuo, jossa suon keskusta on  reunoja korkeammalla. Suon jälkeen ohitetaan Saareksenmäki ja kuljetaan hetki hiekkatietä pitkin Kytäjäntien ylitykseen. Reitti jatkuu peltojen läpi kohti Hopeavuorta. Istahdin pellon laitaan katselemaan ja kuuntelemaan kurkiparin huutoja.
Näsiän helakanpunaiset marjat loistivat hämärän metsän siimeksessä.Polku oli tuossa saniaisten keskellä. Päätin patikkani Urosuon ohitukseen polun saapuessa Usminjärventielle. Reitti jatkuu siitä vielä Hyvinkään Sveitsiin Usmin ulkoilualueen läpi.
Reitti kulki monenlaisessa maastossa. Matkalla oli nummea, kuusimetsää, suota, peltoa, hakkuuaukiota, hiekkatietä ja nuorta vesaikkoa. Reittimerkintöinä sinipäätyiset tolpat, joita oli reitin varrella kiitettävästi. Patikkaani ilahduttivat useat pikkuiset sammakot, närhen krääkäisyt, pussillinen kanttarelleja ja kolmen punarinnan tepastelu polun vieren puussa.  Sekä maistiaiset kypsyvästä puolukasta ja vielä makoisat mustikat.

Syksyisessä luonnossa on hyvä liikkua, tekee hyvää niin sielulle kuin ruumiille. Antoisia syyspäiviä ystävät.

22 kommenttia:

 1. Upea patikointi reitti. Siellä näkyy myös, vaahteroiden lehtien toinen kulma olevan rullalla. Niin myös täällä. Mikä ihmeen niihin on muninut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli monimuotoinen reitti. Onpa sulla tarkat silmät, kun lehtien kulmat huomaat:) En osaa sanoa, mikä lienee syy lehtien kulmien rullaantumiseen.

   Poista
 2. Moi. Aikamoinen retki sinulla. Patikointia upeissa maisemissa. Terkkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, oli kiva retki, näki ja koki taas monenmoista. Kiitos Sami.

   Poista
 3. Varmasti ihana retki. Toivon, että pääsen myös huomenna retkelle, nilkat ovat kipeät, joten hiukan huolestuttaa, mutta katsotaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihanaa, tykkäsin. Mullakin tuntuu lonkassa tuo eilinen, on jäykkänä tänään. Toivottavasti pääset retkelle virkistymään.

   Poista
 4. Niin kaunista! Ihana valo kahdessa viimeisessä kuvassa. Kantarelleja on tänä vuonna paljon metsissä. Myös meidän omalta tontilta löytyy :). Vaikka metsä on minulle tärkeä paikka, niin en ole yhtään innokas sienestäjä :). (Enkä tunnistakaan kuin juuri sen kantarellin ja suppilovahveron :-]).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ninnu! Kanttarelleja ja muitakin sieniä on tosi paljon tänä vuonna. Upeaa, sinulla sieniä kasvaa omalla tontilla! Minä olen sienestänyt lapsesta saakka perheen kanssa ja tunnen sieniä aika paljon. On mitä laittaa ruuaksi syksy kuin syksy:)

   Poista
 5. kauniita maisemia! Olen ollut tuolla viimeksi teini-ikäisenä, pitäisi taas käydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, suosittelen reittiä, on monipuolinen ja aika vähän taitaa ainakin tällä osuudella väkeä liikkua.

   Poista
 6. Hauskat reijät joku on syönyt kieloon :).
  Tämä on ollut mainio viikonloppu retkeilyyn. Sää on ollut todella suosiollinen. Osa koivuista on jo kellertäviä, kohta saamme kulkea värikirjossa.

  Ihanaa tulevaa viikkoa sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Birgitta, ihmettelin samoja reikiä, kuka ne kieloon on noin tarkasti nakertanut:)) Sää on ollut kuin intiaanikesää. Totta, että lehdet alkavat jo kellastua ja juuri tänään katselin lehtien leijailua auringossa hiljalleen maahan.

   Kiitos samoin ystäväiseni!

   Poista
 7. Luonnon parhaat värit tulevat kuvissasi esiin. On varmasti ollut mielenkiintoinen retki nousuineen ja laskuineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mayo, kauniisti sanot. Oli mielenkiintoinen ja teki hyvää kintuille:))

   Poista
 8. Ruiskaunokkeja, ne ovat niin harvinaisia nykyisin. Metsäkuvia katsellessa tuli mieleen, että mikä oli hirvikärpästilanne?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirvikärpäsiä on jo liikkeellä,kotiin tultuani sängylle viskaamassani retkipaidassa käveli sellainen. Toinen ikävä otus on punkki, sellaisen löysin kyljestäni tänään....

   Poista
 9. Antoisimmat reitit ovat minunkin mielestäni maastoltaan vaihtelevat. On tavallaan tarjolla enemmän, niin nähtävää, kuin mielenkiintoakin vaeltamiseen.
  Ajan kanssa olet ollut liikkeellä, kun sieniäkin sait kotiin tuomiseksi monien kuvien lisäksi.

  VastaaPoista
 10. Kaunista!
  Totta, tähän aikaan on hyvä liikkua metsissä, on niin raikasta, eikä ole kuuma :)

  VastaaPoista

Mielenkiinnolla luen ajatuksiasi, kiitos!