keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Kypsyviä marjoja

Sitä on jo ilmassa, syksyä. Viileät, kasteiset aamut, hämärtyvät illat, kypsyvät marjat. Jokivarressa näin upeamarjaisen mustakonnanmarjan, en sitä kukkimisvaiheessa huomannut, vaikka tiedän sen kasvavan siellä. Upeat marjat ovat hyvin myrkyllisiä.

Vieressä loistivat lehtokuusaman helakan punaiset marjat.


Jokitörmällä muissa kasveissa kiipeili köynnöstävä punakoiso. Sillä on pienet ja kauniit violetit kukat. Se on Suomen luonnon harvoja köynnöskasveja, niin kaunis että aikanaan kasvatin sitä puutarhassani.

Marjat olivat nyt vielä vihreät, kypsänä ne ovat kirkkaan punaiset, myrkylliset.


Pihlajankin marjoissa näkyi jo värittyneitä.
Marja-aiheisen jutun päätteeksi tunnistuskysymys. Tunnistaako joku seuraavan kuvan kasvin, sitä kasvoi  jokirannassa kosteissa kohdissa.


7 kommenttia:

 1. Onko pihlajassa jo noin punaisia marjoja? Uskottava on.

  VastaaPoista
 2. Pekka, ei noita montaa värittynyttä rypästä ollut, mutta muutamia.

  VastaaPoista
 3. Tänään bongasin itsekin tosi punaisia marjoja.

  VastaaPoista
 4. Tunnistamaton kukka saattaisi olla horsmien sukua, ehkä lehtohorsma.

  VastaaPoista
 5. Seita lehtohorsmaa minäkin ajattelin, mutta kirjallisuuden mukaan sen kukka on sentin läpimitaltaan ja tuon kukka oli samaa kokoa metsäkurjenpolven kukan kanssa. Kiinnostava kukka, en ole ennen nähnyt.

  VastaaPoista
 6. Meilläkin hiukan punertaa pihlajat, mutta suurin osa on vielä vihreinä. Marjat kypsyvät, herukat ja mustikat. Olisi hienoa, jos kaikkia marjoja voisi syödä, mutta toisiin ei sitten kannata kuitenkaan koskea.

  VastaaPoista
 7. Birgitta, onneksi niitä syötäviä marjoja on useita, sillä herkkua ne ovat. Juuri äsken nautiskelin pakastinrasiallisen mansikoita....=)

  VastaaPoista

Mielenkiinnolla luen ajatuksiasi, kiitos!