sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Juhannuspatikka Karjakaivolle

Juhannuksen luontoretkeni suuntautui Nuuksion järviylängön erämaisimpaan osaan  Karjakaivon ulkoilualueelle.  Lähtöpisteenä oli  Solvalla  luontokeskus Haltian vierestä. Kalliorinteet täplittivät maisemaa kulkiessani kohti Karjakaivoa.Korkeaa  kalliota reunustaa hoikkien puiden rivistö.Puhtaan valkeat sulat polulla - minkä linnun lienevät olleet.

Karjakaivo on nimensä mukaisesti toiminut karjan juomapaikkana. Karjakaivo on paitsi ulkoilualueen myös pienen lammen nimi. Istahdin aurinkoiselle kalliolle tutkimaan karttaa löytääkseni lammen ja istuinkin siinä kaikessa rauhassa hyvän tovin.  Jokin sai minut kuitenkin kurkistamaan taakseni ja voihan hyssykät, nousin kyllä seisomaan  melkoisen liukkaasti nähtyäni vilauksen luikertajasta selkäni takana.

 Seuraava kuva on reilusti cropattu, jotta käärmeen pää ja silmä näkyisivät kunnolla.Kyseessä ei ole kyy, vaan rantakäärme.  Ensimmäistä kertaa näen kyystä erottavan tuntomerkin  pyöreän silmäterän  noin selvästi. Kyyn silmäterä on soikea ja rantakäärmeen pyöreä.   Tätä yksityiskohtaa en metsässä nähnyt, vaan väistin kyllä käärmettä vauhdikkaasti. Käärme nimittäin luikersi minua ja takkiani kohti ja seuraava kuva kertoo tilanteen nopeudesta perääntyessäni kalliolla mitenkuten.

Käärme luikersi takkini alta tuohon kallionkoloon. Nähdä sen menevän sinne  tuntui selkärangassa asti epämiellyttävänä väristyksenä, käärmeen äkillinen lähestyminen ja meno näkymättömiin vaatteeni alle tai jopa sisälle tuntui kamalalta. Ravistelin takkini tarkkaan ennen kuin uskalsin sen  kunnolla käteeni ottaa!


Lammen lähellä on  Helsingin seudun Lapinkävijöiden hallinnoima ulkoilumaja saunoineen ja kaivoineen.  Pulahdin lampeen huuhtomaan käärmeen aiheuttamat epämiellyttävät tunteet pois. Karjakaivon lammen vieressä on pienempi lampi nimeltään Lehmänämpäri.


Ollessani poistumassa Karjakaivolta kuulin metsästä merkillisiä ääniä. Jossain vaiheessa äkkäsin, että voisin yrittää saada ääniä kameran videon  avulla taltioitua. Seuraavalla videolla kuva on ala-arvoinen, mutta kuuntelepa tunnistatko, mikä nisäkäs lähelläni äänteli.
Kyllä oli hieno retki, täynnä elämyksiä jälleen kerran.


14 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Pekka olen samaa mieltä, tuollainen kallioinen maisema oli kiinnostavaa.

   Poista
 2. Voisiko tuo ääntely olla jonkin linnun, en tiedä!
  Toivon niin kovasti kohtaamista käärmeen kanssa, mutta voisi käydä juuri noin :)
  Upeat kalliot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnuksi aluksi luulin minäkin, mutta kuunneltuani ääninäytteitä netistä luulen sitä ketuksi. Käärmeitä katson mielelläni minäkin, mutta säikähdin kun käärme ilmestyi ihan taakseni ja vielä luikersi minua kohti, se oli liikaa!

   Poista
 3. Mukava retki tosiaan, kauniit kuvat:)

  VastaaPoista
 4. Onpa hienoa retkeilymaastoa. Hauskoja nimiä Karjakaivo ja Lehmänämpäri. Karjatalousperinnettä varmaan? Käärmeen näkeminen on aina vähän kammottavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seita, karjatalousperinnettä on taustalla, molemmat lammet ovat olleet karjan juomapaikkoja metsälaitumilla. Varsinkin Lehmänämpäri on minusta hauska nimi....=) Käärmeitä en yleensä pelkää, vaan yritän mennä lähemmäksi ja kuvata. Tämä käärme yllätti minut takaapäin ja vieläpä luikersi kohti ja takin alle....se oli minullekin liikaa.

   Poista
 5. Juhannusretki näyttää kuvissasi hyvältä. Paitsi, että käärme lukertelemassa oman takin alle. Minua puistatti lukeakin, veikken käärmeitä juuri pelkää. Varon kyllä.
  Minäkin retkeilin juhannuksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään käärmeitä yleensä pelkää, nehän lähtevät aina ihmistä karkuun. Mutta tämä tuli liian lähelle liian nopeasti ja vielä takaapäin, se tuntui kyllä karmivalta. Metsässä en tiennyt, että kyseessä oli vaaraton rantakäärme, tosin en minä sitäkään takkini sisälle halua.

   Juhannus on mainiota retkiaikaa, kesä kauneimmillaan.

   Poista

Mielenkiinnolla luen ajatuksiasi, kiitos!