perjantai 27. toukokuuta 2016

Kesäpäivä suolla

Mulle jos sanoisi "painu suolle", voisin vastata siihen "mielelläni" :) Kävinkin tutkailemassa tutulla suolla, joko lakat on kukassa ja näkyykö kyytä.

Matkalla suolle näin tämän kevään ensimmäiset metsätähdet, niitä oli metsänpohjalla runsaasti. Ihanat, pienet tähdet hieman hämyisessä metsässä.


Tämä suo reunustaa lampea ja on pääosin helppokulkuista ja vielä suhteellisen kuivaakin. Paikoitellen oli  märkiä ja upottavia kohtia ja joihinkin niistä joku oli avuliaasti laittanut paksuja oksia ja lankun sillaksi. Taiteilin pitkin riukuja kuin trapetsitaiteilija tukea pienistä näreistä kurkotellen. Tupasvillan tupsut täplittivät maisemaa.Lammella pesivä kuikka huuteli pariin otteeseen ja ylilennon tekevä yksinäinen kurki krääkäisi. Hiki nousi otsalle tarpoessa. Ja olihan se lakkakin avannut kukkanuppujaan, niitä pilkisteli siellä täällä sammalten seassa. Noukin kämmenellisen  himmeän tummanpunaisia, viimevuotisia karpaloita suuhuni.

Mättäitä koristivat suokukan vaaleanpunaiset, ruukkumaiset kukinnot. Se on kyllä viehko kasvi.


Tarvoin suosta lampeen kurkottavaan pikkuruiseen niemenkärkeen ja istahdin katselemaan kuikan leppoisaa uiskentelua. Kuvattavaksi se oli liian kaukana, mutta tuntui hyvältä katsella ikiaikaisen uljaan linnun lipumista kaikessa rauhassa pitkin lammen pintaa. Välillä se kurkotti sipaisemaan peräsulkiaan ja sukelsi yhtäkkiä pitkään vedenalaiseen liukuun. Aurinko lämmitti kasvoja ja suopursun nuppuiset versot tuoksuivat vahvasti.

Myös raate oli herännyt kukintaansa  varhain. Se on uskomattoman kauniskukkainen.

Päätin hikisen suoretkeni uimiseen samaisessa lammessa kuin kuikka. Vesi oli jo kesäisen lämmintä ja rantakivellä mukava kuivatella aamupäivän auringossa. Paluumatkalla tein tuttavuutta Suomen kesän pienten lentävien kanssa ja hyttysenpaukamista tuli seuraavien päivien aikana kunnioitettavan isokokoisia.

Se on kesää se.

16 kommenttia:

 1. Suollakin on nyt paras kukka-aika. Raatekin jo kukassa. Eikö suopursuja löytynyt?

  VastaaPoista
 2. Upea retkikuvaus ja herkät kuvat!

  VastaaPoista
 3. Kuin olisin lukenut hyvää luontokirjaa, ja katsellut upeita kuvia. Kiitos luontohetkestä:-) Silmissä vilisi kuvana nekin hetket, joista ei ollut kuvaa. Melkein kutittaa ne hyttysenpuremat! Saadaanko lukea jatko-osaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sanoistasi Anne:) Nuo hyttysenpuremat todella kutittivat ja paukamista tuli isommat kuin koskaan. Joko olen herkistynyt hyttysenpuremille tai se oli jokin erityisen kipakka laji. Jatko-osa tulee sitten jostain muusta retkestä....

   :)

   Poista
 4. Moi. Upeita kuvia. Nyt on ollut kaikki niin etuajassa. Hyttysistä lähtien. Aikamoinen retki ollut sinulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, joo etuajassa kukat ja muut tänä vuonna, saapa nähdä millainen kesä tästä kaiken kaikkiaan tulee. Retki oli kiinnostava, vaikka hytttyset olivat niin ärhäkällä päällä :)

   Poista
 5. Metsätähdet vievät minut lapsuuteen ja kesiin saaristossa. Nin herkkä kukka!
  Hyttyset on haivaittu täälläkin, aivan konkreettisesti. Tuntuu, että ne kesän ensimmäiset hyttysen pistot saavat aikaan ne isoimmat paukamat, kunnes kroppa taas tottuu tuohon kiusaan...

  Ihanat kuvasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannah, lapsuuden kesät saaristossa kuulostavat ihanalta :)

   Kyllä varmaan ne kesän ensimmäiset hyttysenpistot ovat pahimmat, onneksi, sillä hyttysiä Suomen kesässä riittää :)) Kiitos sanoistasi Hannah!

   Poista
 6. Suot ovat minustakin kauniita. Ja tärkeitä luonnolle!

  Minua puri pari hyttystä otsaan ihan kotipihalla Espoossa. Niin oli pahat puremat, että silmäkulmakin turposi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut Sussi soiden tärkeydestä. Suot ovat tärkeä osa Suomen luontoa ja siellä kukkii todella viehkeitä kasveja.

   Oivoi sinäkin saanut pahan pureman, toivottavasti silmäkulmasi jo laskenut. En minä ennen näin voimakkaasti reagoinut hyttysen puremiin, tämä alkukesä ollut pahin. Täytyy vaan hyväksyä, että kaikki tämä kuuluu Suomen kesään.....

   Poista

Mielenkiinnolla luen ajatuksiasi, kiitos!