keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Mökkipihan kasvien tutkailua

Matkalla mökille tienvierellä pieni ja hoikkanen kettu puuhaili omiaan, pakko oli pysähtyä kuvaamaan. Hölmöä kyllä, huikkasin sille "Hei kettu, kato tänne!" ja laiskasti kettu teki työtä käskettyä.....=)


Matka alkoi mukavasti tuolla pienellä elämyksellä. Perillä mökillä tutkin ensimmäisten päivien aikana  mökkipihaa kasvisilmällä ja löytyi vanhojen tuttujen lisäksi uusiakin kasvituttavuuksia. Vanha tuttu oli rannassa kukkiva kurjenjalka. Miten hauska nimi kasvilla onkaan.Sen vierellä viehättäviä rannan heiniä.


Ja tämä  hauskannäköinen  kasvi, mikä sitten lieneekään.Rannalta löytyi nämä kasvit, joita en ennen ole havainnut. Kenties ne eivät ole kukkineet silloin. Roosakukkainen taitaa olla luhtakuusio, keltakukkaista en omasta luontokirjastani löytänyt.
Kallioisella rannalla kasvaa hyvin matalaa rohtotädykettä, keksin että sitä olisi helppo kuvata vatsallaan maaten. Mökin komeron nurkasta löytyi ikivanha uimapatja, jonka puhalsin täyteen ilmaa. Kylläpä oli mainio alusta kuvaamiseen ja vaikka keli oli pilvinen, siinä oli kivaa kelliä hetken muutenkin. Tunsin lapsenomaista iloa puuhailuistani.

Patjalla kölliessäni huomasin kalliolla hitaasti etenevän pienen vihreän otuksen. Se kääntyi katsomaan minua kuin ihmetellen, mikäs se siinä hänen kalliollaan on.

 

Näitäkin tutkailin.
Hattivattejako? Ehkäpä, tosin arkisemmin ajateltuna määrittelin niiden olevan  nahkajäkäläkasvustoa.
Kuten tästä kuvasarjasta näkee, tutussakin paikassa on paljon tutkittavia kasveja. Se oli lisäksi ihan mahdottoman mukavaa puuhaa eikä pilvinen ja viileä  sää haitannut laisinkaan.

Mökin lähellä kuvaillessani olin kuullut mökin välikatosta kiinnostavaa rapinaa ja pieniä juoksuaskelia, mikä siellä viipotti selviää seuraavassa postauksessa.....

12 kommenttia:

 1. Mielenkiintoisia tutkailuja, olipa tuossa uusia kasvituttavuuksiakin!
  Kuljetan kuvausrepussa taitettuna isoa mustaa jätesäkkiä jonka päällä voin röhnötellä jos tarve vaatii. Uimapatja on kyllä pajon söpömpi :)
  Älä vaan sano että siellä on näätä!

  VastaaPoista
 2. Mielekiintoisia tarkkailuja, ihana tuo kettu! Ihme, kun ei pötkinyt pakoon, liekö rauhallisuutesi (oletan sinun olevan!) vaikuttanut asiaan.

  VastaaPoista
 3. Rentukka lienee tuo keltainen kukkinut. Se toinen keltainen on terttualpi.
  Pidän mukana pientä vahakangaspalaa. Levitän sen kun pitää ruveta pötköttämään pienien edessä.

  VastaaPoista
 4. Jospa saat ketusta mökkikaverin, kun niin poseeraamaankin rupesi. Siellä sitten yhdessä tutkisitte kasveja ja välillä pitäisitte siestaa.
  Tuo rentukan siemankota on erittäin kuvauksellinen, olen sitä itsekin kuvannut.
  Luonnosta löytää aian uutta kuvattavaa, se on vissiin loputun aarreaitta siinäkin mielessä.
  Mutta mikä vintilläsi rapistelee? Liito-oravako? Vai kärppä?

  VastaaPoista
 5. Vikki, näätää minäkin epäilin tai kärppää, sillä talvella näin niiden jälkiä tuolla. Silloin sinä vinkkasit kirjaa Kuka tästä meni ja lainasinkin sen kirjastosta....=)

  Saga, tuo kettu puuhaili kaikessa rauhassa, vaikka pysäytin auton tienpenkalle, en kyllä noussut autosta ulos. Usein jo auton pysäyttäminen saa eläimet viipottamaan pois.

  Seita, kiitos tunnistuksista, en olisi rentukkaa tuossa vaiheessa tunnistanut. Katsoin terttualpin kirjasta nyt ja sehän se tosiaan on, kirjassa ei ole siitä kuvaa, mutta teksti osui kohdalleen. Jokin alusta retkireppuun pitää minunkin jatkossa pakata, tähän asti olen makoillut rönttähousuissa kasvien edessä, mutta märissä paikoissa ne ei toimi.....=)

  Aimarii, tuo kettu oli matkan alkupäässä, mutta mökillä kyllä oli runsaasti muita eläimiä, eritoten lintuja ja se salaperäinen katolla juoksija. Nautin suunnattomasti eläinten havainnoinnista mökillä, näin niitä lähempää kuin kotimaisemissa.

  VastaaPoista
 6. Olishan se kuulkaa naiset kiva reissu, ko me kaikki "konttaajat" lähettäs yhteiselle kuvausretkelle..... ;)

  VastaaPoista
 7. Ihana kettu!

  Ja paljon olet kaikkea löytänyt... Tuo patja-ajatus on mainio, jotain samantapaista olen mielessäni kehitellyt itsekin. En vain ole päässyt ajatusastetta pitemmälle.

  VastaaPoista
 8. Söpöläinen;)
  Ja todella kauniita lähikuvia!

  VastaaPoista
 9. Jaana, se olisikin hauskaa, ohikulkijoilla ainaskin olis hupaisaa....=))

  Susanna, minäkin tykkään tuosta ketusta, kun kerrankin kettu ei heti jolkottanut kauemmas. Joskus mulla on ollut kuvausalustana makuualusta, jonka saa reppuun pieneen tilaan.

  Sussi, kiitos!

  Pirjo, niin on....=) Kiitos!

  Pekka, kiitos, kesä parhaimmillaan.

  Kirsti, kiitos kun vierailit ja kommentoit.....=)!

  VastaaPoista

Mielenkiinnolla luen ajatuksiasi, kiitos!