sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Nokkoslettuja, juhannusruusun lehtiä ja mansikkahilloa

Olen innostunut hortoilusta ja saariolosuhteissa  se on käytännöllistä, sillä sinne  pitää viedä kaikki ruoka mukanaan. Olen  syönyt joitakin villivihanneksia kuten vuohenputken ja voikukan lehtiä, mutta nyt laajensin valikoimaa. Herkuttelin mm. seuraavilla.


Kesäsalaatissa siankärsämön, metsämansikan, karhunlaukan ja liperin lehtiä, sipulinvarsia, tomaattia, ja koristeena valkea karhunlaukan ja sininen vuorikaunokin kukka. Karhunlaukan katsotaan kuuluvan luostarikasveihin, sain sitä kasveihin erikoistuneelta tuttavaltani, samoin kuin  liperiä . Karhunlaukka maistuu sipulilta ja liperi tuo mieleen keitot esim. lihakeittoon se olisi varmasti oivallinen maunantaja.






Tässä ovat vihanneskeiton ainekset eli liperiä etualalla, sen takana karhunlaukan lehtiä(muistuttavat ulkonäöltään hyvin paljon kielonlehtiä) ja taaimmaisena   maustekirveliä .






Maustekirveli






Salaatteihin keräsin myös  poimulehtiä, voikukan ja maitohorsman lehtiä. Jälkiruuaksi paistoin jo lapsuudesta tuttuja nokkoslettuja, kiehautin nokkoset ennen lettutaikinaan lisäämistä.
















Erityisen maukkaaksi letut tekivät lisukkeena  tarjotut juhannusruusun terälehdet ja mansikkahillo. Maun lisäksi herkussa tuntui ihastuttava ruusun tuoksu, suosittelen lämpimästi kokeilemaan!










Vatsa täynnä hortoiluherkkuja oli hyvä vetäytyä mökin suojaan laineiden lyödessä rantakallioon vaahtopäinä. Yhtäaikaa tuulta, sadetta ja auringonpaistetta ilmassa - ja minä  loikoilin vanhaa, pientä radiota kuunnellen. Lomalaisen autuutta.














10 kommenttia:

  1. Vaikuttaa leppoisalta lomailulta. Liperi on ihan outo, onko se luonnon yrttejä?

    VastaaPoista
  2. No nyt keksin, sehän on lipstikka, varsiselleriltä maistuva.

    VastaaPoista
  3. Seita, sitä se juuri oli. Liperi eli lipstikka ei ole alkuperäistä kasvillisuuttamme, alunperin Persian tienoilta. Säilyy pitkään myös hylätyissä pihapiireissä ja kasvaa kookkaaksi, mutta ei leviä mielin määrin ympäristöönsä.

    VastaaPoista
  4. Huomasit ja minä vastasin melkein samalla minuutilla...=) Maku ja tuoksu hyvin aromaattiset ja maukkaat tosiaan.

    VastaaPoista
  5. Aikamoisia herkkuja olet siellä nautiskellut. Mahtavan kauniit annokset!

    Lipstikka on oikein mainio keittomauste, minulla kasvoi sitä joskus viljelypalstalla.

    Mainioita kesähetkiä sinne saarelle =)

    VastaaPoista
  6. Kuulostaa ja näyttää herkulliselta!

    VastaaPoista
  7. Birgitta kiitos, palasin jo kotikonnuilleni taas, mutta aion jatkaa hortoilua täälläkin. Itse asiassa tänään maistelin siakärsämön lehtiä graavilohen päällä, ei hullumpaa!

    Pekka, niin on. Ruusun terälehdet tekivät letuista kesän parhaan jälkkärin ja ne lisäksi näyttävät vähän sydämenmuotoisilta, noin niin kun romanttisiin hetkiin...=)

    Sussi, kiitos! Suosittelen hortoilua lämpimästi!

    VastaaPoista
  8. Liperi taitaa olla lipstikka, jolla nimellä minä sen tunnen.
    Luonnosta saa hyvät salaattiainekset ja taatusti terveellistä.
    Minä kesäsin ja käytin myös lettuihin sun muuhun kevään nuoria nokkosia. Kuivasinkinkin niitä.
    Hortoilu kuulostaa oikein mukavalta puuhalta.
    Lomalaisen nautintoja.

    VastaaPoista
  9. Aimarii, juu liperi on lipstikka. Noissa luonnonvaraisissa kasveissa on paljon hyviä aineita esim. hiven- ja kivennäisaineita ja maultaankin ne ovat hyviä. Laitoin nyt joitakin kasveja kuivamaan talven varalle. Hortoilu on mukavaa ja sen voi liittää luontoretkiin vallan mainiosti.

    VastaaPoista

Mielenkiinnolla luen ajatuksiasi, kiitos!