lauantai 1. elokuuta 2015

Astuvansalmen kalliomaalauksilla

Kesälomamatkalla tuli tilaisuus käydä  katsomassa Astuvansalmen kalliomaalauksia. Kuvakimara parin kilometrin polulta maalauksille ja itse maalauksista.
Metsää oli raivattu reippaalla kädellä, metsätyökoneet olivat jättäneet silmäänpistävät jälkensä.

Astuvansalmi. Maalauksille pääsee myös veneitse, salmessa on hyvä iso laituri veneilijöille.


Vaikuttavia kalliomaalauksia paluumatkalla sulatellessa katse löysi polun viereltä pieniä  valkeita. Yövilkkaa piti kumartua kuvaamaan, makrolinssin tosin olin jättänyt sadesään takia repusta pois.

Ruusuruohon tutkailua.


Mikkelissä näin ensimmäistä kertaa elämässäni sarjatalvikin. Se viihtyy Etelä-Savon harjumaisemissa ja harjun rinteessä minäkin kasvin havaitsin. Sillä on todella suloiset  kukinnot.


Tämä pieni veijari piti vielä kuvata.22 kommenttia:

 1. Mahdottoman hienot kuvat noista maalauksista, kauniit luonnolliset värit. Kyllä se niin ihmeelliseltä tuntuu että nämä värit ovat säilyneet!
  Sarjatalvikkia en ole varmasti tavannutkaan, kaunis talvikki sekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vikki! Jotkin kuviot näkyivät kalliossa erittäin selkeästi ja jotkin vähän huonommin, vaikuttavaa silti niiden säilyminen niin kauan. '

   Minä ihastuin sarjatalvikkiin ja olen todella iloinen, että sen puolukanvarpujen seassa hoksasin. On piristävää löytää itselle uusia kasveja!

   Poista
 2. Astuvansalmi onkin yksi parhaita kalliomaalauspaikkoja, ovat säilyneet maalaukset hyvin.
  Huvittava tuo viimeisen kuvan sammakko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirlah, näin ensimmäistä kertaa kalliomaalauksia ja olin kyllä vaikuttunut. Siellä oli paljon ulkomaalaisia turistejakin maalauksia katsomassa. Tuo sammakko oli pikkuruinen ja antoi kuvata itseään sormet hauskasti aseteltuna ;)

   Poista
 3. Blogiisi kun tulee käymään, tietää aina, että saa uusia kokemuksia kuten nyt. Vaikuttavia kallioita ja kuvia. Sarjatalvikkia en tiennyt olevan olemassakaan ennen tätä. Sammakoita kyllä : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mayo kiitos kauniista sanoistasi, arvostan niitä. On nuo maalaukset ihmeellisiä, pitkään olen halunnut ne nähdä ja nyt näin. Sarjatalvikki oli minulle täysin uusi tuttavuus ja kaunis sellainen. Ja pienet sammakot viehättävät aina ;)

   Poista
 4. Paikka, jossa voi kohdata sielunsa ja ihmiskunnan menneisyyden.

  Surullista, että sielläkin on traktorit jyränneet, viime vuonna käydesämme metsä oli rauhassa. Hakkuut kertovat kaiken nykyihmisestä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, totta mitä sanot sielunsa kohtaamisesta. Paikalla oli paljon ihmisiä, enimmäkseen ulkomaalaisia turisteja ja olisi ollut varmasti erilaista katsella maalauksia yksin ja aivan hiljaa. Nyt siellä oli vipinää pienestä sateen tihuutuksesta huolimatta. Sinäkin olet käynyt siellä ja niinkin vähän aikaa sitten kuin viime vuonna! Metsä näytti silmääni hyvin ruhjotulta.

   Poista
 5. Astuvansalmi kohteessa minäkin ole kulkenut. Hieno tuo sarjatalvikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulla, minä ihastuin sarjatalvikkiin. Tähän asti tähtitalvikki on ollut mielestäni kaunein talvikki, mutta sarjatalvikki on kyllä todella suloinen.

   Poista
 6. On se huimaa ajatella minkälaisessa tilanteessa ja millaiset tekijät ovat olleet noita kuvia piirtämässä.
  Sarjatalvikki on kaunis ja harvinainenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, olisi mielenkiintoista tietää millaiset ihmiset kuvia ovat kallioon maalanneet. Sarjatalvikki oli tämän kesän yksi huippuhavainnoistani, ehdottomasti. Itselle uuden lajin havaitseminen on aina vaikuttavaa.

   Poista
 7. Kauniit kuvat <3

  - Ronja -

  VastaaPoista
 8. Vaikuttavia kuvia. Kalliot suorastaan hönkivät muinaisuutta ja juhlallisuuttakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pekka, hyvin havaittu, juhlallisuuttakin kallioissa tosiaan on. Ja miten kauan sitten ne onkaan maalattu.

   Poista
 9. Upea paikka, jossa pitää joskus käydä. On hienoa, että vanhat maalaukset ovat säilyneet noin hyvin; kyllä meillä suomalaisillakin historia ulottuu kauas.

  Minä opin tuntemaan tänä kesänä vasta 'tavallisen' talvikin. En ollut törmännyt siihenkään koskaan aikaisemmin. Kaunis tuo sarjatalvikki ja lutuinen tuo pikku sammakko. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen käymään tuolla, jos lähistöllä liikut, paikka ja maalaukset ovat vaikuttavat. Ja todella, meilläkin on historiaa yllättävänkin kauas.

   Talvikit ovat minullekin melko uusia tuttavuuksia ja olen kyllä viehtynyt niihin. Pieni sammakko on hauskannäköinen ja varsinkin nuo varpaat ;)

   Poista
 10. Hienoja kalliomaalauksia! ja upean jylhiä kuvia.

  VastaaPoista

Mielenkiinnolla luen ajatuksiasi, kiitos!